Skip to main content

Campus Timeline:
Clinical Trials Unit (2009)

 
The Clinical Trials Unit (CTU) is a two storey research building, with cellular offices arranged around a central atrium space. Researchers use the building to monitor the performance of different drug treatments and physical therapies.
  • Solar panels on the roof.
  • Makes use of natural ventilation and light.
  • Has "brise-soleils" along its east and west sides to stop it getting too much sun.
  • BREEAM Excellent rating.
  • Has a sedum roof to dissipate roof drainage and reduce the burden on surface water drainage systems, reducing the risk of flooding.

Essential Information


Start & Finish dates September 2008 - September 2009
Funded by AWM/Wolfson/University
Budget £5.676M
Requested by Warwick Medical School
Managed by Estates Office
Architects MJP Architects
Quantity Surveyors Northcroft
Mechanical Engineers Couch Perry Wilkes
Electrical Engineers Couch Perry Wilkes
Structural Engineers Arup
Main Contractor Kier Moss
Landscaping Estates Office

Statistics


Basic Building Cost £3,081/m2
Services Costs £848/m2
Gross Floor Area 1,356m2
Function Areas and Their Size Data Halls: 400m2
Electricity Consumption 64kWh/m2
Gas and Heat Consumption 49kWh/m2
Low Carbon Energy Generation Yes
Water use 498m3/year
Steps taken to reduce environmental impact Designed as an exemplar building in terms of energy use and sustainability strategies.